Sådan vælger du den perfekte vin til maden
Mange synes sikkert, at det med at finde en passende vin til en bestemt ret er en stor udfordring. Det behøver det dog ikke at være, hvis du bare husker de få og enkle råd, vi giver dig i denne artikel. Lad os begynde med at få det her med vin helt ned i øjenhøjde: Hvis du kan lide en vin, er den god...for dig. Vin kan ganske vist have mange nuancer, stor kompleksitet, en spændende historie og mange andre kvaliteter, men vinens verden rummer bestemt også en god portion snobberi og pseudovidenskab. Lad være med at skamme dig over at kunne lide en vin, der måske ikke regnes for noget særligt. Og lad da helt sikkert være med at give en høj pris for en vin, som har fået gode anmeldelser af velansete eksperter – hvis du i virkeligheden ikke bryder dig synderligt om den! Det er dine smagsløg og din pengepung, så din førsteprioritet må være: Vælg en vin, som du rent faktisk kan lide!
Nogle få regler – som du kan følge efter behag
Når det drejer sig om at sætte mad og vin sammen, kan man lidt forenklet vælge én af to mulige strategier: Den komplementerende eller den kontrasterende. Hvis du serverer en fyldig rødvin til rødt oksekød, ligger vinens og madens smagselementer i den samme del af spektret, dvs. de komplementerer hinanden. Serverer du derimod en sødlig hvidvin til en orientalsk fiskeret med citrongræs, ingefær og hvidløg, danner vinens sødme en kontrast til madens friske syrlighed. Den generelle opfattelse er, at rødvin gør sig bedst som komplement, og hvidvin egner sig bedst som kontrast – men der er i virkeligheden ingen facitliste. Igen må rådet være, at du følger din egen smag – og mærker efter, hvad du nu lige har lyst til dén dag. Hvis du gerne vil gøre noget ud af at sætte vin og mad sammen på en måde, der gør begge dele bedre, er den første forudsætning vel, at du har gjort dig umage, og har en plan med det, du udvælger til dig og dine evt. gæster.
Vin til maden, mad til vinen eller...
Hvis du følger vores grundlæggende råd om først og fremmest at vælge en vin, du kan lide, så finder du måske med tiden frem til en bestemt vin, som du bliver specielt glad for, og så vil du givetvis på et tidspunkt havne i denne situation: Jeg har lyst til at servere denne her dejlige vin, men hvad i alverden skal jeg lave af mad? Her kan du igen bruge én af de to føromtalte strategier. Lav noget mad, der "spiller sammen med" vinen, eller lav noget, der "spiller op til" vinen. Endelig skal man ikke glemme, at et godt glas vin sagtens kan stå alene. God vin kan nydes uafhængigt af tid og sted. Det er lige meget, om du sætter den sammen med et perfekt måltid, fejrer noget i godt selskab eller tager en tur på et fysisk casino for at se dig lidt om. Du kan også nyde et glas rødvin, mens du spiller hos et online casino, som du har fundet via casino24.dk. Hvis du vinder lidt lommepenge til kontoen, smager vinen måske også ligefrem en anelse bedre!